Dužica

SISTEMATIKA MASLINE

red: OLEALES (LIGUSTRALES)

porodica: OLEACEAE

rod: OLEA

vrsta: Olea europaea var. communis, Pitoma maslina

sorta: Dužica

PODRIJETLO

Ova sorta je od oko 250 godina ranije uvezena iz Italije, pokrajina Puglia gdje se naziva Oliva di Cerignola (Bakarić, 2002), a u Italiju je uvezena iz Španjolske gdje joj je ime Grossa di Spagna. Ime Dužica je dobila po dugačkom plodu koji je najduži od svih domaćih sorta masline. Naziv Velika Lastovka dobila je po obliku i boji lista koji u velikom podsjeća na list Velike Lastovke.

SINONIMI

Barakokula (Lumbarda, Korčula), Duška (Murter), Krfkinja (Režević), Krivaja (Šipan), Lastovka (Cavtat, Mihanići), Lastovka velika (Makarska, Vrisnik), Talijanka (Sutivan, Makarska), Mašjun ili Muška maslina(Korčula, Pelješac), Orgula (Žuljan), Puljiška ili Puljizica (Hvar, Brusje, Starigrad), Samorest (Blato), Španjolka (Zadar), Španjolica (Zadar, Žman, Sali, Šipan, Koločep, Lopud, Zaton, Mljet)Talijanka (Makarska, Brač), Kaprijeska (Brač), Ladrunka (Sali), Mudara (Konavle), Kalamata ili Murgača (Crna Gora) i Barkinja (Crna Gora).

SLUŽBENI STATUS

Uvrštena na sortnu listu Republike Hrvatske, te je na popisu svjetskih sorta masline koji se vodi pri Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje (COI) u Madridu. Kao ishodni materijal čuva kolekcijskim nasadima (Stanica za južne kulture Dubrovnik i Instituta za jadranske kulture u Splitu). U evidenciji Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo evidentirano je samo jedno matično stablo ove sorte u RH.

RASPROSTRANJENJE

Uzgaja se na cijelom uzgojnom području Hrvatske ali u malim količinama. Uzgoj je ograničen uglavnom na okućnice i vrtove i to jedno ili dva stabla. Prema Bakariću, (2002) ova sorta je u Dubrovačkom primorju zastupljena s oko 0.01% od ukupnog broja stabala masline.

Pored uzgoja u hrvatskoj, Dužica se u manjoj mjeri uzgaja i u području Crne Gore.

BIOLOŠKI OPIS

Stablo: Dužica razvija srednje bujna stabla, srednje visokog debla i kuglaste krošnje. Kut grananja je dosta oštar. Razvija veliki broj dugih izbojaka koji se lako savijaju prema tlu te ima pendulasti izgled.

List: Ima srednje veliki broj listova koji su blijed – zelene boje, dugi i kopljastog izgleda. Listovi se ponekad uzdužno savijaju prema licu lista. Prema međunarodnoj klasifikaciji list Dužice svrstan je u kategoriju velikih listova.

Cvat: Cvat se razvija od ožujka do svibnja mjeseca, cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja u zavisnosti od uzgojnog područja. Prosječna dužina cvata je oko 30.0 mm i na njoj prosječno ima oko 22 cvjeta. Ovo je djelomično samooplodna sorta masline.

Plod: Plod je duguljast blago uvijen prema vrhu. Oblikom, plod podsjeća na plod šljive. Plod ima zelenkastu boju u početku zrenja koja postupno prelazi u crvenkasto-ljubičasti da bi u fazi pune zrelosti bila crveno-vinske boje. Prosječna masa plod je oko 9.0 g. koja radi čega se plodovi mogu konzervirati. Sadržaj ulja u plodu je mali, a ulje je slabije kvalitete.

Nedostatci: Ovo je djelomično samooplodna sorta i za dobar rod potrebni su joj oprašivači ( Drobnica, Levantinka, Uljarica). Dužica je osjetljiva na napad paunovog oka i raka masline. U nasadima gdje nema oprašivača slabo i neredovito rađa, a ima i slabu otpornost na sušu.

Prednosti: Dužica je veoma otporna na napad maslinine mušice i maslininog moljca što je svrstava u veoma kvalitetne stolne sorte masline. Ima veoma krupan plod i čvrstu kožicu te je pogodna za manipulaciju tijekom procesa konzerviranja.

GOSPODARSKA VRIJEDNOST

Dužica je gospodarski veoma vrijedna stolna sorta masline. Bilo bi potrebno analizirati proizvodni prostor za uzgoj ove sorte te izraditi planove za komercijalne nasade u odgovarajućim agrotehničkim uvjetima. U dobrim agrotehničkim uvjetima ova sorta bi bila veoma dobro iskorištena, a mogla bi se koristiti i u programima oplemenjivanja s ciljem dobivanja genotipova krupnijeg ploda.

 
Translator
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas50
mod_vvisit_counterJučer124
mod_vvisit_counterOvaj tjedan412
mod_vvisit_counterProšli tjedan942
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3326
mod_vvisit_counterProšli mjesec3324
mod_vvisit_counterSvi dani135302

Tko je online 2
Today: Stu 25, 2015